Skuespillerens værktøjer. En samtale med Jens Arentzen

Du kender sikkert Jens Arentzen, som spillede rollen som Ulrik Varnæs i tv-serien Matador. Mød storytelleren, skuespilleren og kommunikationseksperten, og hør hans tips om at brænde igennem.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

Jens Arentzen: Hvis du vil "trænge igennem", skal du røre følelserne

JensArentzenJens Arentzen er mest kendt for sin rolle som den voksne Ulrik Varnæs i tv-serien Matador, og selvfølgelig også fra sine mange roller i tv-serier og film. Men Jens Arentzen er meget mere end det. Han er også manuskript- og idéudvikler, forfatter, underviser og foredragsholder. Han er på den ene side intens, pågående og skarpkantet, men samtidig er han fuld af ægte, uforfalsket elskværdighed, rummelighed og interesse for andre mennesker. Først og fremmest er han sig selv, og han har meget på hjerte.

En af hans bøger har fået status som klassiker: Skuespillerens værktøjer. Den er, som titlen siger, en introduktion til hvordan man arbejder med det håndværk som skuespil er. Og selvom målgruppen utvetydigt er scenekunstnere, kan den varmt anbefales til dem af jer der holder præsentationer, oplæg og foredrag. Og i øvrigt også til jer der blot gerne vil arbejde med jeres udtryk som afsendere af kommunikation.

I denne samtale tager vi udgangspunkt i Skuespillerens værktøjer, men som I hurtigt vil opdage, er Jens Arentzen ikke nem at styre eller sætte i bås. Han kommer vidt omkring og kaster omkring sig med interessante pointer. Men I opdager også at der er en rød tråd i det.

Udvalgte pointer fra samtalen

Er ordet gennemslagskraft blevet en kliché? Ja, på en måde. Men Jens mener at vi har alt for meget fokus på den personlige gennemslagskraft - på hvordan vi "klarer os" på scenen eller i samtalen. Men det vi skal se på, er hvilken virkning vi har. Hvad vi kan opnå gennem vores optræden.

Skuespillerens arbejde er et håndværk. Det baseres mere på arbejde og træning end på "talent", som Jens ikke tror meget på. Især mener han at man "når voldsomt langt" hvis man er heldig at møde de rigtige mennesker - de rigtige lærere.

Politikere og andre der skal udtrykke sig, baserer i for høj grad deres kommunikation på rådgivere med en journalistisk baggrund. Det mener Jens er en faldgrube fordi journalister arbejder for meget i ord - for meget i sproget. Skuespillere kan hjælpe retorisk på en anden måde fordi de ikke arbejder så meget med tekst - de arbejder med følelser. Og det er dér muligheden for at påvirke ligger.

Når man er stresset, holder man op med at mærke sig selv. Og endnu værre: Man holder op med at mærke "den anden". Man bliver affektstyret og mister kontakten med det man gør. Man bliver ydrestyret - og tænker på hvad andre synes. Man mister kontakten med sine egne indre værdier. Argumentation, konflikter og larm kan blive nemt resultatet. Opgaven bliver så at finde tilbage til sig selv - trække vejret, gå ind i sig selv.

Om nervøsitet: Hvis man bliver meget nervøs, skal man tænke på at det er tilskuerne der har et problem. Det er dem der er nervøse. De kan være forvirrede, bange, rådvilde. Du er der for at hjælpe dem. Det er en doktorerende position.

Det dejlige land Danmark er meget forurenet. Af hvad? Af holdninger, absolutter, krav, meninger. Eksempel: Vi har her i landet (som det eneste sted i verden) en forrykt idé om at vi skal kunne have meget øjenkontakt. Når man gerne vil formidle, må man i det hele taget ikke stirre på sin modpart. Vil man som skuespiller have en person til virkelig at forestille sig en historie man fortæller, fungerer det bedst hvis fortælleren har lukkede øjne (eksempel fra bogen Skuespillerens værktøjer).

Der er 3 roller i kommunikation: formidleren, fortællingen og publikum. Vi har hele vores arv fra de gamle grækere, den mundtlige tradition, den gode formidling. I dag hedder det bl.a. storytelling. Jens illustrerer dette ved først at sige som en politiker: "Det er meget vigtigt at vi tænker på arbejdsmiljøet". Det giver ingen billeder. Derefter fortæller han en historie om en kvinde der sidder på sin cykel og føler sig belastet af sin situation. Historien er gribende, og dermed viser han fortællingens kraft over for det nøgne argument. Ganske vist kan det blive manipulerende hvis man udelukkende kører på følelserne. Men de der behersker begge dele, er de virkeligt skarpe formidlere.

Om forhandlingsteknik: Glem alt om at ville "gøre det godt". Sæt dig i den andens sted, og lær at stille spørgsmål. Hvordan har modparten det, og hvad er forholdet mellem modparten og opgaven? Så man skal over på modpartens side af bordet, se verden fra hans perspektiv. Rigtig mange starter ikke der. De starter med "elevatortalen", den stærke salgspitch, og med argumenter. Det bliver hurtigt kontraproduktivt.

Om kernefortællinger og det ofte omtalte "why": Jens mener ikke at kernefortællinger eller "why" er en nødvendighed for en virksomhed - som man ellers ofte hører i kommunikationsbranchen. Han lægger langt mere vægt på kvaliteten og sandhedsværdien i den fortælling man eventuelt vælger at fremstille sig med.

Kaare spørger til Jens' forhold til argumenter, og han nævner modellen argument-eksempel-gendrivelse (som omtales i bogen Talens magt). Jens mener der mangler noget i den model, nemlig spejling af modtageren. Det kan være ved at tale om modtageren, omtale et problem han har eller noget han personligt kan forholde sig til. Han giver et eksempel der viser styrken i denne metode: Han sørger for at engagere sin modpart personligt før han går videre med argumentationen. (Værd at lægge mærke til!)

SkuespillerensVaerktojerJens Arentzens bøger

Skuespillerens værktøjer - en indføring i skuespillerens metoder og teknik. Af Jens Arentzen.

Styrk din kommunikation. Af Jens Arentzen

Monologer. Af Jens Arentzen

Andre bøger

Talens magt. Af Jonas Gabrielsen og Tanja Juul Christiansen

Links

Link til Jens Arentzens hjemmeside - klik her ...

Find Jens Arentzen på LinkedIn her ...

Flere links

Læs om Gottlebens kursus Præsentationsteknik ...

Læs om Gottlebens kursus Forhandlingsteknik ...

Læs om Gottlebens kursus Argumentation og samtaleteknik ...