Relationer er det vigtigste, også i lønforhandlinger

Kenneth Sejlø Andersen er en af fagbevægelsens topforhandlere. Og så er han direktør for Prosa, it-branchens fagforening. I denne episode giver han gode råd til alle der interesserer sig for at få indflydelse på deres løn og arbejdsvilkår.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

"Tillidsrepræsentanter løser en kompleks og super vigtig opgave ..."

KennethPodcastDet kan godt betale sig at lytte til denne mand. Ikke alene beklæder han en toppost i en af Danmarks indflydelsesrige fagforeninger, han er også specialist i forhandlingsteknik. Og han er ikke bange for at afsløre sine hemmeligheder.

Udvalgte pointer fra samtalen

  • Forhandlinger spiller en større rolle end nogensinde før. Arbejdsmarkedet er under hastig forandring, og både individer og organisationer har en stor opgave med konstant at forhandle de vilkår der afgør menneskers og virksomheders succes.
  • I Danmark har vi et velfungerende system og en lang tradition for forhandling. Det er et system der skal vedligeholdes og respekteres.
  • Relationer og tillid er det vigtigste for at få succes i forhandlinger. Der skal være højt til loftet, og de to parter skal forstå at de kan se og fortolke verden på hver sin måde.
  • Om værktøjer: Forberedelse er vigtig, også den skriftlige med skemaer osv. Men efter Kenneths mening kan skriftlig forberedelse overdrives og fx føre til en manglende evne til at improvisere. Et synspunkt der provokerer intervieweren og ender op i en fælles refleksion og et godt grin.
  • Kenneth har stor respekt for uddannelse i kommunikation. Men han advarer også lidt, igen lidt provokerende for intervieweren. Ifølge Kenneth må man ikke "fortabe sig i overblikket", dvs. ikke tro at retoriske færdigheder alene kan skaffe det ønskede resultat.
  • Om lønforhandlinger: Det er ikke nok at kunne forhandlingsteknik når du sidder over for din leder og skal forhandle din egen løn. Han mener at lønforhandlingen kører hele året, og igen er relationen vigtigere end argumenterne.
  • Om overenskomstforhandlinger: Her er man en del af et team - en delegation. Det er super vigtigt at rollerne er klare. Nogle sidder i front, andre laver udregninger i baggrunden. Man behøver ikke være god til at regne for at forhandle - det man behøver, er ikke at være alene om opgaven.
  • Om at forhandle lokalt som tillidsrepræsentant: Her opererer man alene, og man har et stort ansvar. Det kan jo handle om en medarbejder der skal fyres eller som har et alkoholproblem. I denne rolle har man ikke blot et ansvar for sin "klient", dvs. medarbejderen, men også for arbejdspladsen. Det er en kompleks - og vigtig! - rolle på arbejdspladsen.

Links

1) LinkedIn: Connect med Kenneth på LinkedIn - LinkedIn ...

2) Podcast: Kenneth Sejlø Andersens egen podcast kan varmt anbefales: Mennesker, meninger og ledelse ...

3) PROSA's hjemmeside: PROSA er en fagforening for it-professionelle. Læs mere ...

 

Hør flere episoder af Negotiators ...