Manipulation og bedrag for milliarder i Nordisk Fjer

Charlotte Langkilde er forfatter til bogen Bedraget - skandalen om Nordisk Fjer. I dette afsnit af Negotiators taler vi om løgn, bedrag og manipulation, og om hvordan få personer kunne holde hele verden for nar år efter år - indtil det ikke gik mere.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

 

Charlotte Langkilde, forfatteren til Bedraget - sagen om Nordisk Fjer

CharlotteLangkildeBedragetNatten til den 18. november 1990 begår Johannes Petersen selvmord. Dagen efter går Nordisk Fjer, en hæderkronet global dansk virksomhed, i betalingsstandsning. I de følgende måneder oprulles danmarkshistoriens største erhvervsskandale med svindel for milliarder af kroner. Tilsynelandende var alle – bestyrelsen, ledelsen og stort set alle medarbejdere fra top til bund – blevet spundet ind i et net af løgn og bedrag. Faktisk var det svært for domstolene at afdække sandheden. Om det lykkedes, må enhver selv dømme om. Retssagen stod på i flere år.

Og det var ikke kun virksomhedens karismatiske direktør, Johannes Petersen, der med sit selvmord betalte en høj pris. En lang række helt normale liv brasede sammen, og nogle var mærket af sagen på livstid.

Forfatteren Charlotte Langkilde debuterede i 2013 med bestselleren Bedraget - sagen om Nordisk Fjer. En forrygende bog som trods sit betydelige omfang på 750 sider er næsten umulig at slippe. Den skildrer et så kynisk spil og et net af løgn og manipulation at man næsten ikke kan forestille sig det. I denne samtale diskuterer vi bedragets metoder og konsekvenser.

Manipulation og løgne - eksempler

Bedraget i Nordisk Fjer foregik fx ved at en container hønsefjer til 2 kr. kiloet blev sendt med skib til et sted i USA. Her blev lasten "omklassificeret" til andefjer, som er lidt mere værd. Lasten blev videresendt, og i næste havn blev den igen "omklassificeret", denne gang fx til andedun. Nu havde lasten tilsyneladende en ret stor værdi. Den blev sendt videre og "forvandlede" sig i hver havn, først til gåsedun - og til sidst til edderdun, som har en værdi af 2.000 kr. kiloet. Altså en falsk opvurdering på 1.000 procent. Andre eksempler er de mange skuffeselskaber, som var i virksomhedens eje, men hvis regnskaber blev holdt skjult. Her opbevarede man alle underskud således at NF fremstod som økonomisk solidt og succesrigt. Den hoppede bl.a. bankerne på, og derfor kunne millionstrømmen af lån flyde år efter år.

Medarbejerne blev fanget i bedraget på flere måder. Det kunne starte med at man blev presset til at begå en lille uregelmæssighed. Direktør Johannes Petersen kunne være meget insisterende, så det var stort set umuligt at sige nej. Men når først man havde føjet ham, var man sårbar. Næste gang var det en lidt større ulovlighed der skulle ordnes, og på den måde blev man viklet ind i de mange bedrag. En anden metode var at man simpelthen blev overbetalt. Og i nogle tilfælde blev man overbetalt med ulovlige midler fra en hemmelig konto i Schweiz, "klubkassen". Det var fristende, og igen kunne man ikke rigtig sige nej, men det var dybt ulovligt. Havde man først modtaget et beløb, var fælden klappet.

Johannes Petersen var ekspert i at overtale og i at presse. En af de metoder han brugte, var først at skælde ud med en kæmpemæssig, teatralsk vrede. Når medarbejderen var totalt knust, blev han på et øjeblik venlig og omsorgsfuld, og al modstand var væk. En metode han havde lært på et kursus, og som han selv kaldte "C-kuren". Som ung havde Johannes Petersen været medlem af organisationen Moralsk oprustning, hvor man dyrkede de såkaldte Oxfordmøder, kommunikation og sensitivitet. Det er oplagt at han også i dette medlemskab havde erhvervet sig særlige færdigheder i at påvirke en person.

Personer i bogen

Johannes Petersen. Bestyrelsesformand og direktør for Nordisk Fjer. En af dansk erhvervslivs største bedragere nogensinde.

Inga Lydia Rasmussen. Først sekretær og siden vicedirektør i Nordisk Fjer. Samarbejdede tæt med Johannes Petersen og var med til at orkestrere bedraget og føre det ud i livet.

Poul Schmidt, kammeradvokaten. Var i mange år bestyrelsesforman i Nordisk Fjer.

Anders Wejrup. Kom ind i virksomheden som revisor og endte som direktør. Han var ifølge bogen ikke med til at bedrage bevidst, men forsøgte tværtimod at opklare de mysterier ingen kunne eller ville give en forklaring på. Som formel leder af virksomheden fik han en fængselsdom, og han blev reelt den eneste som afsonede. Han er for længst kommet videre i sit liv og holder bl.a. foredrag om Nordisk Fjer.

Morten Fisker Petersen. Søn af Johannes Petersen og ifølge bogen med til at orkestrere hele det cirkus som bedraget udviklede sig til. Han slap dog reelt for straf og har ifølge bogen også formået at beholde den økonomiske gevinst.

Erik von Scholten. Revisor og tæt medarbejder hos Morten Fisker Petersen. Ifølge bogen også med til at udføre de mange bedrag, men reelt ikke straffet.

Namedropping

Charlotte nævner 2 navne fra verdenslitteraturen. Først den sovietiske forfatter Aleksandr Isaejvitj Solsjenitsyn. Læs mere om Solsjenitsyn her ...

Det andet navn hun nævner, er George Gordon Byron, senere kendt som Lord Byron, engelsk digter fra 1800-tallet. Læs mere om Lord Byron her ...

Gottfred Kirk Christiansen omtales for sin bedrift med at opbygge Lego. Han er ligesom Johannes Petersen uden den store uddannelse, men modsat denne er han succesrig og skaber en virksomhed som i dag er et flagskib i dansk erhvervsliv.

H.N. Andersen nævnes også. Han var stifteren af den hæderkronede virksomhed Østasiatisk Kompagni, også kaldet ØK.

FaeroerneOluffaFlere bøger af Charlotte Langkilde

Her er nogle flere forslag til læsning hvis du er nysgerrig efter at lære Charlotte Langkildes forfatterskab at kende:

Færøerne. Charlotte Langkildes seneste bog, udkommet i 2018. Dette er historien om en dramatisk tid da Færøerne dukkede frem af århundreders isolation og på få år blev forvandlet til en moderne nation. Historien går imod de myter der er fortalt gennem generationer om det danske herredømme på Færøerne

Oluffa. Fra at vokse op i Torshavn på Færøerne endte Oluffa Dahlerup Brandt som hovedaktionær i Brandts Klædefabrik i Odense. I bogen fortælles historien om en kvinde der bliver gift med en mand der kommer til at ændre hendes liv. Oluffas mand var iværksætter og ejer af Brandts Klædefabrik indtil sin død i 1905. Herefter overtog Oluffa Brandt fabrikken. Sit overskud delte hun bl.a. med fattige og andre i nød.

Her finder du Charlotte Langkilde

Hjemmeside: charlottelangkilde.dk

LinkedIn: www.linkedin.com/in/charlotte-langkilde-79197240/

Facebook: www.facebook.com/charlottelangkildeforfatter/

 

Relevante kurser og foredrag fra Gottleben

Manipulation - et foredrag med Kaare Thomsen. Læs mere ...

Kropssprog, løgn og sandhed - en workshop med Michael Sjøberg. Læs mere ...

Argumentation og samtaleteknik - et kursus med Kaare Thomsen. Læs mere ...

 

Mere Negotiators podcast ...