Manipulation og bedrag for milliarder i Nordisk Fjer II

2. del af beretningen om Nordisk Fjer - en af Danmarkshistoriens mest spektakulære bedragerisager. Mød Anders Wejrup, direktøren der endte i fængsel. Han ved om nogen hvad det vil sige at være offer for manipulation, løgn og bedrag.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

 

"Påtvunget ulogik" og misforstået respekt er fælder vi alle kan falde i

I dette interview, som gjorde stort indtryk på mig, gennemgår Anders Wejrup nogle af de metoder der blev brugt til at manipulere og bedrage med i Nordisk Fjer. Det er hjerteskærende at lytte til, men samtidig en nyttig lektion for alle os andre der også kan komme ud for at vores værdier kommer under pres.

AndersWejrupAnders Wejrup blev efter kun få år som økonomimedarbejder udnævnt til direktør for hele den internationale milliardkoncern Nordisk Fjer. Johannes Petersen, den "arbejdende bestyrelsesformand", og hans højre hånd, Inga Lydia Rasmussen, havde spottet ham som det perfekte bud på en ung, uerfaren og tillidsfuld leder de selv kunne forme og herske over. Gennem flere år sled Anders hårdt med tallene i den store organisation. Men mange af de tal han arbejdede med, var totalt falske. Et ufatteligt system af løgn og bedrag - kombineret  med hårdhændet psykologisk kontrol - holdt den unge marionet-leder fast i et job der gradvist udviklede sig til et mareridt.

På et tidspunkt fik Anders Wejrup nok. Ikke fordi han decideret gennemskuede svindelen, men fordi han ikke kunne leve med de mange spørgsmål han aldrig fik et rigtigt svar på. Han forsøgte at opsige sin stilling, men en kynisk manipulation holdt ham fast. Johannes Petersen og Inga Lydia Rasmussen inviterede ham til middag på et fornemt hotel på et tidspunkt hvor de frygtede hans afgang. På mødet fortalte de grædende at virksomhedens amerikanske filial var kommet under mafiaens kontrol. Det var totalt løgn. Indirekte lod de Anders Wejrup forstå at ikke alene han selv, men også hans kone og børn var truet på livet. Anders Wejrup blev i jobbet, han turde ikke andet.

UNDSKYLD LYDEN. Denne gang begik jeg desværre en fejl med lydoptagelsen. Jeg har derfor været nødt til at forstærke min egen stemme, og det giver lidt ujævnhed i lyden samt lidt susen dér hvor jeg siger noget. Heldigvis er Anders Wejrups stemme korrekt optaget. Jeg siger undskyld og håber du finder episoden værd at lytte til alligevel.

Sådan blev personer manipuleret i Nordisk Fjer

Anders Wejrup gennemgår i samtalen nogle af de metoder der blev brugt i Nordisk Fjer til at få personer til at makke ret. Her er de stillet op i en liste suppleret med mine kommentarer.

Belønning/bestikkelse. En af de implicerede modtog mere end 50 millioner kr. fra "klubkassen", en formue af sorte penge på en hemmelig konto i Schweiz. I alt blev der uddelt mere end 150 millioner fra den. De store beløb der blev uddelt, førte ikke kun til taknemmelighedsgæld. Det blev direkte forlangt at man skulle gøre gengæld, fx ved at sminke regnskaber ulovligt.

C-kuren - påtaget vrede. Denne metode var Johannes Petersen berygtet for, og Anders Wejrup blev selv udsat for den. Den bestod i en lang, hård udskældning. Råben direkte i ansigtet indtil modtageren var et blævrende vrag. Herefter et hurtigt skift med kattevenlig faderlighed, servering af en Gammel Dansk og hurtige beslutninger. Johannes Petersen siges at have lært metoden på kurser i Schweiz, måske i bevægelsen Moralsk Oprustning, som også var kendt for såkaldt sensitivitetstræning. (For en del år siden forskede amerikanske psykologer i "påtaget vrede", det man også kalder teatertorden. De fandt frem til at netop påtaget vrede har en stærk effekt på modparter i forhandlinger - der tilsyneladende lader sig skræmme endnu mere af påtaget vrede end af  ægte vrede. Måske fordi afsenderen har den totale kontrol fordi han netop ikke er i sine følelsers vold).

Casting af personer. Johannes Petersen og Inga Lydia Rasmussen var dygtige til at caste ledere de kunne herske over. Anders Wejrup var en dygtig talmand, men et ulogisk valg til rollen som topleder. Han blev valgt fordi de kunne forme og udnytte ham.

Halo-effekt. Det lykkedes Johannes Petersen at samle en nogle af Danmarks mest højtprofilerede personer til bestyrelsen. De prominente medlemmer, fx kammeradvokat Poul Schmidt og direktør for Magasin Jørgen Basse, gjorde at alle troede på det der blev sagt. (Afsmitningen fra titler, renommé og lignende kaldes halo-effekten af de amerikanske psykologi Daniel Kahnemann. Han lederlager et af sine berømte forsøg med at sige spøgefuldt: Alle føler at en smilende, smuk cowboy klædt i hvidt er sympatisk. Også selvom der er evidens for at han er massemorder).

Misforstået respekt. En af de argumenttyper der for alvor formår at overbevise, er autoritetsargumentet. Det er psykologisk forståeligt at man ofte vil tro på eller rette sig efter hvad en person med høj autoritet afsender. Men i nogle tilfælde kan det være fatalt at man ukritisk lystrer ordre fra personer der er højt på strå.

Potemkinkulisser. Udtrykket opstod i 1787 under kejserinde Katarina den Stores besøg i nyerobrede områder ved Sortehavets kyst. For at få kejserinden til at tro på at man havde koloniseret området med succes, fik general Potemkin opstillet kulisser i det fjerne, så man troede at der lå en rigtig landsby. Det er næsten Anders And, men denne måde at iscenesætte på var dagligdag i Nordisk Fjer.

Pres. Hvis alt andet svigter, kan man altid lægge pres. Det blev brugt som en helt overordnet metode i Nordisk Fjer. Der var altid tidspres, men presset var tilstede overalt. Direkte opringerninger fra direktøren eller "fortrolige" samtaler - alle former for henvendelser for at lægge pres var helt normale i firmaets kultur.

Påtvunget ulogik. Anders Wejrup giver det råd at man som medarbejder skal reagere hvis man bliver presset til ulogiske dispositioner. Selv blev han presset til at gennemføre transaktioner der ganske vist gav en kortfristet fordel, men som på bare lidt længere sigt førte helt urimelige udgifter med sig. Det er ikke logisk ud fra det kendskab man har til virksomheden, så hvorfor gøre det?

Smiger, ros og anderkendelse. Den franske digter Jean de la Fontaines fabel om ravnen og ræven siger det: Smiger kan blive din undergang! Johannes Petersen havde for vane at sige til dem der skulle gøre noget for ham: "Vid at din indsats er værdsat! Og jeg skal hilse fra bestyrelsen!" Hvorefter han forventede at medarbejderen gik baglæns ud af lokalet (som det er traditionen ved en kongelig audiens).

Topstyring. Ingen af topledere i virksomheden fik reelt lov til at bestemme noget. Det gjaldt især Anders Wejrup, der ganske vist var administrerende direktør for hele organisationen, men som reelt var afskåret fra viden og måtte rette sig efter en fuldstændig detailstyring fra Johannes Petersens side.

Ulovligheder i det små. Visse medarbejdere blev presset til at begå ganske små ulovligheder. Så snart det var sket, havde Johannes Petersen og Inga Lydia Rasmussen krammet på dem. De pågældende medarbejdere blev nu presset til at begå værre ting - af frygt for at blive afsløret. Det var som en åleruse man ikke kunne komme ud af igen.

Her finder du Anders Wejrup

Anders Wejrup har holdt mere en 400 foredrag om Nordisk Fjer. Foredraget kan bookes via hans hjemmeside eller linkedin.

Hjemmeside: www.anderswejrup.dk

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anders-wejrup-10690693/ 

Relevante kurser og foredrag fra Gottleben

Manipulation - et foredrag med Kaare Thomsen. Læs mere ...

Kropssprog, løgn og sandhed - en workshop med Michael Sjøberg. Læs mere ...

Argumentation og samtaleteknik - et kursus med Kaare Thomsen. Læs mere ...

Mere Negotiators podcast ...