Sådan forhandler Michael Sjøberg med cyberkriminelle afpressere

You have been hacked, står der på skærmen. Din virksomhed er truet på livet. Panikken breder sig. Hør Michael Sjøberg fortælle detaljeret om hvordan han som professionel gidelforhandler går til opgaven når det værst tænkelige sker.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

YouHaveBeenH

Hvad gør man som virksomhedsejer eller topleder når virksomheden er truet på livet fordi kriminelle vil have en løsesum for at "frigive" data? Den fejl mange desværre kommer til at begå, er at de i panik går i gang med selv at forhandle. Men krisen fordrer en altomfattende og strategisk veltilrettelagt indsats. Michael Sjøberg er forhandlingsrådgiver og underviser hos Gottleben, men han er også ekspert i sikkerhed, og i kommunikation med kriminelle modparter.

Gidselforhandling ligner ikke det vi kender fra actionfilm. En gidselforhandling er i bund og grund en strategisk dialog - som enhver anden forhandling.

En krise er mere end blot en "alvorlig hændelse"

Sikkerhedsmæssigt opdeler man hændelser i tre kategorier:

1) Incident (hændelse, der fx kan klares med et "førstehjælpskit")

2) Major incident (alvorlig hændelse, der håndteres med et veltilrettelagt beredskab)

3) Crises (krise, altomfattende trussel der fordrer en særlig professionel indsats).

Et ransomware-angreb er kategori 3, men vurderes hos mange af de ramte "kun" som kategori 2. Dermed øges risikoen for at det ender katastrofalt.

Nogle ejere og topledere begynder i panik at forhandle med banditterne. Men er det en god idé? Det taler jeg med Michael Sjøberg om i denne lidt specielle episode af Negotiators.

Her får du forklaringen på hvordan flere end halvdelen af hans kunder ender med ikke at komme til at betale en krone til de kriminelle. Og vi taler om håndtering af altomfattende kriser.

Michael Sjøberg og jeg er samarbejdspartnere gennem mange år, og vi underviser sammen i forhandlingsteknik. Vi har hver sin baggrund og tilgang, men de principper vi tror på, er de samme.

MichaelSjoeberg7

Connect med Michael Sjøberg på LinkedIn

Michael Sjøberg er direktør for virksomheden Human Advisor Group.

Bliv undervist af Michael Sjøberg i at læse kropssprog på kurset Videregående forhandlingstræning ...

Læs om Gottlebens åbne kursus i forhandlingsteknik ...

Lyt til mere podcast her ...