26-årige, studerende Lawand har enorm gennemslagskraft som debattør

Lawand er studerende og 26 år. Han har vundet DM i debat, han har været taleskriver for LO's formand - og han har sin egen faste klumme i Politiken. Han har med andre ord en enorm gennemslagskraft som professionel meningsdanner.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

   

Hør hvordan Lawand Hiwa Namo arbejder og tænker - og bliv inspireret

LawandPortraet

Det kan godt være at du endnu ikke kender Lawand Hiwa Namo. Men mit gæt er at det kommer du til. Han siger ganske vist at han ikke kan se sig selv i et travlt job. Og slet ikke som politiker. Han ønsker at få børn og bevare den gode work-life-balance.

I det hele taget er han beskeden. Men det er alligevel som om han og rampelyset passer godt sammen. Alene det at han vandt DM i debat på Folkemødet på Bornholm, siger noget om hans drive og evne til at optræde. Og så betror han os i slutningen af samtalen at han er i gang med en roman. Efter at have parkeret et andet romanprojekt. Så måske finder han en rolle i politik, business eller kulturliv hvor offentligheden får glæde af hans tanker, og suveræne evne til at kommunikere så det griber.

I samtalen taler vi meget om hvordan man skriver et godt debatindlæg, fx til en avis. Hans vigtigste råd kom lidt bag på mig. Men bagefter tænkte jeg: selvfølgelig! Rådet er at være mere grundig end alle andre i sin research. Så hvis du vil skrive gode debatindlæg, så sæt dig ordentligt ind i stoffet. Det tager tid, men er nødvendigt. Da Lawand vandt DM i debat, skyldtes det ifølge ham selv bl.a. at han havde gennemresearchet sine modstandere på Infomedia. Han satte sig ind i alt hvad de nogensinde havde ytret om noget som helst på samtlige medier.

Et andet råd er at forstå og respektere de gode argumenter der er imod én. Når han skriver et debatindlæg, sender han det til personer der er lodret uenige. Simpelthen for at finde ud af om de kan overbevise ham den anden vej. Og det kan de faktisk nogle gange, og så lader han artiklen falde.

Om at bruge sit personlige stof: Lawand bruger den tunge bagage han har med sig fra barndommen og den tidlige ungdom. Hans forældre blev skilt da han var lille, og han var kun en teenager da hans mor tog sit liv. Han har som voksen fundet en balance hvor han viser sin sårbarhed, og samtidig formår at gøre stoffet relevant for mange. Samtidig er han en eminent fortæller. I samtalen analyserer vi hans essay om juleaften. Her fortæller han sådan set blot noget fra sit eget liv, men historien har en stærk struktur der gør den særligt gribende. Hør hvordan i samtalen.

Lawand er ikke retoriker af uddannelse - han studerer statskundskab - men han har en stor viden om retorik og bruger masser af virkemidler. I sin artikel om advokater og deres honorarer (se link ovenfor) fremsætter han et sammenligningsargument ved hjælp af en særlig stilfigur: en kiasme. Underrubrikken lyder sådan: "Blå partier har kæmpet for at liberalisere taxamarkedet, så advokaten kan hyre en billigere vogn. Men hvor er kampen for liberalisering af advokatmarkedet, så taxachaufføren kan hyre en billigere advokat?" En kiasme er et sprogligt kryds a la: Spørg ikke hvad landet kan gøre for dig, spørg hvad du kan gøre for landet. Den slags figurer har ofte stor effekt, netop i taler og debatindlæg.

I samtalen nævner vi bogen Talens magt af Jonas Gabrielsen og Tanja Juul Christiansen. Den kan varmt anbefales hvis du skriver taler eller debatindlæg. Læs mere her ...

Vi nævner også bogen Blev du klogere? af Cathrine Gyldensted. Den handler om debatkultur. Hør podcasten med hende - klik her ...

Link til nogle af Lawands artikler i Politiken

(Adgang til artiklerne kræver abonnement på politiken.dk)

Julen er en påmindelse om, at min mor tog sit eget liv - læs artiklen ...

Grundtvig ville vende sig i sin grav hvis han så højskolen i dag - læs artiklen ...

Advokater tjener for meget og har for mange privilegier - læs artiklen ...

En spids og spydig artikel om fodbold - læs artiklen ...

Overvægt i barndommen er en skygge man ikke kan løbe fra - læs artiklen ...

Lad os få et mål for, hvor mange selvmord vil vil acceptere i Danmark - læs artiklen ...

Vil du være bedre til at argumentere?

Kurset Argumentation og samtaleteknik giver dig en effektiv, metodisk træning i at overbevise en modpart eller et publikum. Vi arbejder dels med retorik, dels med samtaleteknik og psykologi. - læs mere her ...

Bogen Kunsten at holde kæft & andre strategier til at overbevise med ord. Af Kaare Thomsen. Læs mere her ...

9788792235268

Mere podcast ...

Denne artikel er publiceret den 25. februar 2021