Bjarne Hastrup er en venlig mand - og en stærk strateg i forhandlinger

Bjarne Hastrup er en af Danmarks mest bemærkelsesværdige sociale entreprenører. Han var medstifter af Ældre Sagen i 1980'erne, og i en alder af 74 er han stadig direktøren, strategen og forhandleren bag organisationens gigantiske succes.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

    

Spil dig selv og forhandlingspartneren gode ved at være konstruktivBjarneHastrup

Ældre Sagen er en af Danmarks mest indflydelsesrige interesseorganisationer. Og ikke overraskende har den mange medlemmer. Med tiden er vi alle målgruppe for dens arbejde - med mindre vi dør før vi når så langt. Synes du navnet Ældre Sagen lyder af æblekage, busture til Lübeck og slumretæpper? Så revidér lige opfattelsen. Denne organisation er din bedste chance for at få den alderdom du ønsker dig, ikke mindst økonomisk. Den er vagthunden mod politikere der lidt for nemt kan skære i ældres vilkår for at prioritere andre grupper i samfundet. Men samtidig er den et humanistisk kraftværk hvor opskriften på indflydelse er en kombination af saglighed, topprofessionel kommunikation og - ikke mindst - nogle af landets bedste forhandlere. I spidsen for dem står Bjarne Hastrup, et fyrtårn inden for socialt iværksætteri.

Bjarne Hastrup er født i 1945. Mange andre på hans alder ville have forladt arbejdsmarkedet for længst. Men hans personlige pensionsplan lyder sådan: Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet 1 år før han dør. Sådan har man gjort i hans familie, og sådan har han tænkt sig at gøre. Hans udstråling overbeviser: Der er absolut intet alderssvækket ved manden. En times samvær med ham er en opløftende tur gennem knivskarpe analyser, imponerende selvindsigt - og et vist sværmeri for den store, tidløse litteratur og musik.

Som direktør for Ældre Sagen har Bjarne Hastrup travlt. Alligevel har han valgt også at arbejde som ekstern lektor på Københavns Universitet, hvor han også er forfatter til nogle af fagets tunge lærebøger. Han uddannet cand.polit. og ekspert i velfærdspolitik. Han underviser på engelsk fordi de fag han underviser i, er populære blandt studerende fra udlandet, ikke mindst Kina. Den danske måde at indrette velfærden på er ifølge ham en super star, og på sin egen måde er han således med til at vi som nation eksporterer vores knowhow.

At Bjarne Hastrup siger ja til at lade sig interviewe i Negotiators, en lille, smal og nørdet podcast, på en dag hvor han også skal interviewes længe og intensivt af TV2, siger noget om hans favnende personlighed. Han prioriterer at vise respekt og interesse for alle, ikke kun højt placerede magthavere og store medier, men også os andre der opererer nede i græsrodshøjde.

Læs mere om Ældre Sagen her ...

Forhandlingsteknik, indflydelse og iværksætteri . Her er Bjarne Hastrups gode råd

Her har jeg opsummeret nogle af de konkrete råd Bjarne Hastrup giver i løbet af samtalen:

  • Søg indflydelse ad de kanaler du kan. Hvis du arbejder med socialt iværksætteri, kommer du ikke uden om pressen og de sociale medier
  • Skaf viden fra de bedste og mest respekterede institutioner du overhovedet kan komme i kontakt med. Ældre Sagen arbejder aktivt sammen med danske og internationale universiteter og forskere
  • Hvis du vil have politisk indflydelse: Stil konstruktive forslag frem for at kritisere. Se fremad sammen med din forhandlingspartner. Vis velvilje!
  • Spil dig selv og forhandlingspartneren gode ved at se realistisk på muligheder og begrænsninger. Kom til forhandlingsbordet med en forståelse af både forhandlingspartneren og den reelle situation
  • Stil klog og indsigtsfulde spørgsmål i stedet for at antage. En bilfabrik ville gerne fastholde en gruppe mekanikere nogle år efter pensionsalderen. De foreslog højere løn, men det viste sig at når man spurgte medarbejderne, var deres interesser knyttet til arbejdsstedets indretning og arbejdsdagens flow
  • Giv ikke op, selv når en forhandling kører fast og virker håbløs. Gør som den hedengangne politiker Thorvald Stauning dengang han fik Kanslergadeforliget hjem: Byd dine trætte modparter på noget at drikke, selv når det er ud på de små timer, og forsøg at skabe en oplevelse af at situationen udgør et fælles problem som man skal løse sammen
  • Som social iværksætter: Sørg for at have en realistisk plan for jeres projekt, især økonomisk. Gør jer så fri af offentlige midler som muligt. Og interessér jer for god ledelse!

Bjarne Hastrups bøger

DetMangfoldigeLivBjarne Hastrup er forfatter til 20 bøger, herunder undervisningsbøger om velfærdspolitik. Blandt de selvbiografiske værker kan nævnes:

Den som kæmper. Selvbiografi om Bjarne Hastrups udvikling fra skoledreng og frem til at Ældre Sagen etableres og bliver en gigantisk succes.

Det mangfoldige liv. En samtalebog sammen med Lone Hertz. Fortalt til Lotte Kirkeby Hansen.

Vær et menneske. Selvbiografi om Bjarne Hastrups barndom, familie og skoletid.

Relevante kurser og foredrag

De emner vi kommer ind på i dette afsnit af podcasten, berøres på forskellige måder i disse kurser:

Forhandlingsteknik - åbent kursus og for virksomheder - læs mere ...

Argumentation og gennemslagskraft - åbent kursus og kursus for virksomheder - læs mere ...

Konflikthåndtering - kursus for virksomheder - læs mere ...

Podcast

Lyt til mere podcast: Klik her ...

Denne artikel er publiceret den 21. oktober 2019