BlogForside11

Korte artikler om forhandling og dialoger. Af Kaare Thomsen

 

Når samtalen handler for meget om sig selv, er konflikten svær at løse

KONFLIKTHÅNDTERING. En musikfestival deler den lokale befolkning i to. Debatten stiger til nye højder hvert år i juli, og i diverse medier er tonen skinger. Jeg har fulgt forløbet gennem flere år og lægger mærke til tre typer udsagn som gør dialogen ekstra svær. Læs i artiklen hvad det er for nogle, og hvad du gør ved dem hvis du selv skulle havne i en lignende situation.

 

Nej-hatten er vigtig når du forbereder dig retorisk

ARGUMENTATION. Pressemødet endte galt. De to partiledere havde ellers valgt at give den gas: Som led i deres valgkamp ville de angibe regeringens hæderlighed. En plan der sådan set gav mening, men som ikke lykkedes for dem. For de havde nok overset nej-hattens betydning. Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå.

     

Herlufsholm kæmper med balancen mellem handlekraft og ydmyghed

TROVÆRDIGHED. Da skandalen ramte Herlufsholm, var kommunikationen ikke effektiv. Uanset hvad man meldte ud, blev det hele tiden værre, og det blev aldrig rigtig løst. I denne artikel byder jeg ind med en kort retorisk analyse af det som jeg mener var det største problem: etos. Det vigtigste at forstå når man tager ordet i svære tider.

 

Sådan forbereder du en vanskelig samtale

SAMTALETEKNIK. Her er hele kapitel 1 af bogen Kunsten at holde kæft & andre strategier til at overbevise med ord. Det bedste værktøj til at forberede samtaler hvor du skal overbevise. Metoden styrker dig uvurderligt og giver dig det overblik der skal til for at du bruger din taletid optimalt. Metoden er sådan set enkel. Jeg kalder modellen Den Geniale 5-kant.

 

Tips til at håndtere vrede, insisterende personer

KONFLIKTHÅNDTERING. Er du frontpersonale i en organisation med kunde- eller borgerkontakt? Eller skal du ringe kunder op og fortælle dem at de skylder penge? Eller passer du telefonen i en hotline? Og bliver du nogle gange talt til i en grim tone? Det kan være hårdt og kræver et mindset og en værktøjskasse der passer til opgaven.

 

Ordvalg og framing: Dine ord kan meget mere end du måske tror

SPROGET. Undervurdér ikke effekten af dit ordvalg. Din modparts holdning eller beslutning kan ændres af et enkelt ord. Forskning viser bl.a. at hvis du ønsker et bestemt svar, kan du opnå det ved at spørge på en bestemt måde. Du kan endog ændre din modparts opfattelse af hvad han selv har sagt - alene ved at opsummere med en næsten umærkelig drejning.

 

Parade-riposte: Vend verbale angreb til din fordel i forhandlinger

SAMTALETEKNIK. Som forhandler bliver du jævnligt udsat for forsøg på at afspore samtalen. Fx kan den anden part insistere på at du taler om årsagen til det løsningsforslag du fremsætter - frem for at man taler om forslaget selv. Og så ender du i defensiven. Den metode jeg beskriver her i artiklen, er utroligt effektiv når en modpart forsøger at destruere dialogen.

 

Strategiskemaet styrker din forberedelse af forhandlingen

FORHANDLINGSTEKNIK. Strategien og forberedelsen er det svage punkt for mange forhandlere. Det er nemlig ikke nok at man sætter sig ind i priser, produkter og data. At forberede sin strategi vil sige at kortlægge forhandlingens proces og indhold. Det skal gøres skriftligt. Bruger du Gottlebens strategiskema, får du en række fordele.

 

7 gode råd om facebevarende kommunikation i dialoger og konflikter

Når vi er under pres, fx når vi håndterer uenighed i en dialog, ændrer sproget sig ofte. Vi bliver typisk mere dominerende, og tonen kan blive hård. Det er menneskeligt, men ikke hensigtsmæssigt. Den gode nyhed er, at den psykologiske teori facework kan hjælpe. Jeg har kogt den ned til 7 praktiske råd, som er lige til at bruge, næste gang du skal forhandle eller svare på kritiske spørgsmål.

 

Spørgetårnet er en spørgeteknik designet til forhandlinger

SPØRGETEKNIK. Denne model for spørgeteknik er specielt udviklet til forhandlinger og overtalelse. Den er ekstremt effektiv og fungerer som en slags ensrettet rute hvor det er vanskeligt at vende om. Samtidig er metoden god til at gøre samtaler konstruktive, også når der er uenigheder som tilsyneladende står i vejen for konstruktive løsninger.

 

Konflikttrappen kan være en vejviser ud af svære konflikter

KONFLIKTLØSNING. En konflikttrappe hjælper dig når du skal forstå en konflikt - og ikke mindst når du skal vælge hvad du vil gøre eller råde andre til at gøre. Der findes flere konflikttrapper, og de har hver især deres fordele og ulempler. I denne artikel vil jeg vise dig den variant der er mest anerkendt internationalt. Den er opfundet af den østriske konfliktforsker Friedrich Glasl.