BlogForside11

Tanker om forhandlingsteknik, retorik og samtaleteknik

 

Når samtalen handler for meget om sig selv, er konflikten svær at løse

KONFLIKTHÅNDTERING. En musikfestival deler den lokale befolkning i to. Debatten stiger til nye højder hvert år i juli, og i diverse medier er tonen skinger. Jeg har fulgt forløbet gennem flere år og lægger mærke til tre typer udsagn som gør dialogen ekstra svær. Læs i artiklen hvad det er for nogle, og hvad du gør ved dem hvis du selv skulle havne i en lignende situation.

MiL

 

Nej-hatten er vigtig når du forbereder dig retorisk

ARGUMENTATION. Pressemødet endte galt. De to partiledere havde ellers valgt at give den gas: Som led i deres valgkamp ville de angibe regeringens hæderlighed. En plan der sådan set gav mening, men som ikke lykkedes for dem. For de havde nok overset nej-hattens betydning. Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå.

Preparing

     

Herlufsholm kæmper med balancen mellem handlekraft og ydmyghed

TROVÆRDIGHED. Da skandalen ramte Herlufsholm, var kommunikationen ikke effektiv. Uanset hvad man meldte ud, blev det hele tiden værre, og det blev aldrig rigtig løst. I denne artikel byder jeg ind med en kort retorisk analyse af det som jeg mener var det største problem: etos. Det vigtigste at forstå når man tager ordet i svære tider.

38A5D308 93BE 4FD4 9577 A1839A928121

 

Med hvilken ret udtaler du dig? Få styr på din moralske adkomst

ARGUMENTATION. Når du tager ordet og skal overbevise, skal du være kritisk over for dig selv og din troværdighed. For modtageren fælder dommen uden tøven: Er du den rette til at tale om emnet? Har du adkomst til det? Det afgør nemlig ofte om du har succes eller fiasko.

Taler

 

Sådan forbereder du en vanskelig samtale

SAMTALETEKNIK. Her er hele kapitel 1 af bogen Kunsten at holde kæft & andre strategier til at overbevise med ord. Det bedste værktøj til at forberede samtaler hvor du skal overbevise. Metoden styrker dig uvurderligt og giver dig det overblik der skal til for at du bruger din taletid optimalt.

8ACCF2E1 3C17 4930 B353 F230504FE5CB

 

Tips til at håndtere vrede, insisterende personer

KONFLIKTHÅNDTERING. Er du frontpersonale i en organisation med kunde- eller borgerkontakt? Eller skal du ringe kunder op og fortælle dem at de skylder penge? Eller passer du telefonen i en hotline? Og bliver du nogle gange talt til i en grim tone? Det kan være hårdt og kræver et mindset og en værktøjskasse der passer til opgaven. I denne artikel får du nogle tips.

vredmandtelefon

 

Ordvalg og framing: Dine ord kan meget mere end du måske tror

SPROGET. Undervurdér ikke effekten af dit ordvalg. Din modparts holdning eller beslutning kan ændres af et enkelt ord. Forskning viser bl.a. at hvis du ønsker et bestemt svar, kan du opnå det ved at spørge på en bestemt måde. Du kan endog ændre din modparts opfattelse af hvad han selv har sagt - alene ved at opsummere med en næsten umærkelig drejning. I denne artikel får du nogle eksempler.

ord framing

 

Parade-riposte: Vend verbale angreb til din fordel i forhandlinger

SAMTALETEKNIK. Hvis du indimellem bliver trængt op i en krog, hvis du oplever at blive angrebet verbalt, fx med trickspørgsmål, eller er udsat for modparter der afsporer samtalen, så lad dette blogindlæg gøre dig klar til modangreb.

parade

 

Strategiskemaet styrker din forberedelse af forhandlingen

FORHANDLINGSTEKNIK. Strategien og forberedelsen er det svage punkt for mange forhandlere. Det er nemlig ikke nok at man sætter sig ind i priser, produkter og data. At forberede sin strategi vil sige at kortlægge forhandlingens proces og indhold. Det skal gøres skriftligt. Bruger du Gottlebens strategiskema, får du en række fordele. Læs her hvordan du lægger den perfekte slagplan.

ForberederForhandling

 

Spørgetårnet er en crazy effektiv strategisk spørgeteknik

SPØRGETEKNIK. Denne model for spørgeteknik er specielt udviklet til forhandlinger og overtalelse. Teknikken har vundet stor udbredelse fordi den virker ekstremt godt.

Fil 14 10 2016 09.12.03

 

Konflikttrappen kan være en vejviser ud af svære konflikter

KONFLIKTLØSNING. En konflikttrappe hjælper dig når du skal forstå en konflikt - og ikke mindst når du skal vælge hvad du vil gøre eller råde andre til at gøre. Der findes flere konflikttrapper, og de har hver især deres fordele og ulempler. I denne artikel vil jeg vise dig den variant der er mest anerkendt internationalt. Den er opfundet af den østriske konfliktforsker Friedrich Glasl.

Konflikttrappe